Carlo Roselli

history, philosophy, experience

L`arte dello Stucco

Denne tekst repræsenterer forsøget på at gøre tilgængeligt, hvad der i lang tid kun kunne transmitteres gennem eksempler uden teoretisk og historisk grundlag. At gå dybere ind i temaet også fra et historisk såvel som teknisk synspunkt er i stedet et nødvendigt skridt for at starte en proces med kulturel genopretning af en stadig sjældnere kunst. Bogens titel: L´Arte dello Stucco di Mario Fogliata

Historien

Født i Napoli, Italien i 1977. Jeg voksede op i Syditalien omgivet af stor kunst og historie. Napoli har oplevet mange typer civilisationer. Fra etruskere, arabere, grækerne, romerne og mange andre…

Det er stadig muligt i dag at besøge og beundre forskellige tidsaldre spredt rundt om i landet. Herunder renæssance-, barok-, rokoko-, græsk- og arabisk stil, som er de vigtigste stilistiske komponenter, der danner middelhavsstil og påvirker nutidens samtidskunst.

For eksempel freskomalerier, stuk og dekorationer, der ligger i de arkæologiske rester af Pompeji, Herculaneum og mange andre steder.
De har altid fascineret og inspireret mig.

Værkerne på det tidspunkt var alle lavet med naturlige lokale materialer. Materialer som kalk, jordpigmenter, ler, sten, marmor osv.

Det fantastiske er, at mange kunstværker stadig er intakte, og nogle værker er næsten uændrede efter 2.000 års historie.

Filosofi

Min interesse er at revurdere teknikkerne og materialerne fra fortiden.
Jeg mener, at al denne gamle viden og værdifulde oplysninger ikke bør gå tabt.
Det ville være en skam for vores historie og kulturelle identitet. Det er en stor gave fra vores historiske arv.
Hvis det ville gå tabt, vil det blive umådeligt svært at gøre om for håndværkere fra de kommende generationer.
De naturlige materialer har altid været hovedingredienserne til at skabe bæredygtige bygninger. Betagende skønhed og charme, der skaber Feng Shui og sunde miljøer.
De naturlige materialer har en fremragende kvalitet, for bl.a. høj modstandskapacitet over tid og en meget lav miljøpåvirkning.

Erfaring

I en ung alder af 17 begynder min rejse. Jeg startede som lærling under vejledning af Enzo Tedesco – en værdsat mester i pudsning og dekoratør.

Jeg havde arbejdet med Enzo i flere år. For det meste i private hjem i det sydlige Italien, i historiske villaer på øen Capri og langs Amalfis kyst.

I en alder af 25 startede jeg mit eget firma “Roselli Decorazioni”. I årenes løb har jeg arbejdet sammen med forskellige arkitekter, som hyrede mig til forskellige dekorationsprojekter. Især til værker på øen Capri.

I 2002 arbejdede jeg to år på et kæmpe restaurerings- og kunstnerisk genopretningsprojekt i Avellino-klosteret, Italien. Der lærte jeg at gendanne dekorativt stuk og arbejdede med guldblad påført i stuk.

I 2010 besluttede jeg at lukke mit firma for at rejse verden rundt. I flere år boede jeg i Spanien og det sydlige Marokko.
Jeg boede i økologiske samfund (øko-landsbyer), hvor jeg havde en dyb og direkte kontakt med naturen og den bæredygtige måde at leve på.
Jeg deltog i naturlige byggeprojekter, hvor jeg arbejdede med naturlige materialer som ler, halm, jord, træ osv. Desuden lærte jeg, hvordan vi skal tage os af vores natur og dyrke økologisk mad.

I 2014 kom jeg til Danmark, hvor jeg stadig er bosiddende. Jeg bor på øen Bornholm. Her har jeg mit hjem, kontor og værksted. I Danmark startede jeg mit nye firma – Roselli StuccoArte. Jeg arbejder i, og servicerer, hele det skandinaviske område og resten af ​​verden.

Ofte deltager jeg i workshops i Italien, hvor jeg har forskellige samarbejds- og handelskontakter med de mest validerede mestrer og dekoratører.

For at nævne et par stykker;
Læreren af ​​teknikken i venetiansk marmorino & pastellone Giovanni Polistena. Han er også chef for Stuccoitaliano med hovedkvarter i Vicenza. Takket være Giovanni og under hans vejledning udviklede jeg min Stucco Venetian og Pastellone-teknik.
Tadelakt Master Nino Longhitano, der har stor viden om naturlige produkter og restaurering på historiske bygninger. Nino er også skaberen af ​​Athena-kunst i Torino. Takket være Nino kom jeg til at mestre den gamle tadelakt-teknik.

I øjeblikket er min største lidenskab og interesse fokuseret på udviklingspudsning og naturpuds, der gengiver det virkelige udseende af natursten. Den kombinerer de gamle teknikker med den nye. For at give liv til nye visuelle og taktile naturlige materialer. Jeg tror, ​​at der altid er nye måder at lære og opdage på.

Dette er fornøjelsen, der holder ånden og lidenskaben i live.

DanishEnglishItalian